Profesyonel iş hayatına geçişin en önemli adımı CV! Başvurularınızda; işverenlerinizde, İK Departmanları’nda, yöneticilerinizde oluşturacağınız kaliteli bir ilk izlenim oldukça önemli. Özellikle iş arayan yeni mezun kişilerin kendilerini doğru, açık ve detaylıca anlatabilmesi için Yeni Mezun CV Hazırlama Rehberi oluşturduk.
Henüz daha yeni mezun olmuşsanız, CV hazırlamakta zorluk çekiyor olmanız normal. Hatta belki de, CV içerisine yazacak bir deneyim bulamadığınız için tedirginsiniz. Ancak korkmayın, bunlar bir sorun değil. Yeni Mezunlar için CV örnekleri de var. Bunları inceleyerek nasıl bir CV hazırlayacağınızı öğrenebilirsiniz. CV, oldukça önemlidir. Profesyonel ve doğru şekilde hazırlanmalıdır.
Yeni Mezun CV Hazırlama Nasıl Yapılır?
Eğer henüz yeni mezun olduysanız, CV hazırlama konusunda size yardımcı olacak olan bu listeyi dikkatlice okumanızı öneririz. Profesyonel bir CV nasıl hazırlanır? Gelin görelim…
1Fotoğraf Seçimi
Yeni mezun cv hazırlama sürecinde dikkat etmeniz gereken ilk nokta vesikalık benzeri, düz bir arka planda, profesyonel çekilmiş, kaliteli ve yüzünüzü tek gösteren bir fotoğraf seçimidir. CV içerisinde ilk göze çarpan kısım fotoğraftır. Bu nedenle CV’nizi fotoğraflı hazırlamak sizi bir adım öne çıkaracaktır.
2İletişim Bilgileri
CV’nizde doğru ve eksiksiz yer alan iletişim bilgileri sizi hem profesyonel gösterecek hem de ilgili kişilerin size kolayca ulaşmasını sağlayacaktır. Aktif olarak iş başvurusu yaptığınız süreçte mailinizin aktif olduğundan emin olun; telefonunuz sürekli açık olsun ve maillerinizi sık sık kontrol edin. Gelen telefon ve maillere yapacağınız hızlı dönüşler, ilerleyen görüşme adımları için CV’niz kadar önemli ve etkili olacaktır.
3Eğitim Bilgileriniz
Bu kısımda yalnızca akademik eğitim bilgilerinizin yer almasına özen gösterin. Lisans ve varsa yüksek lisans bilgilerini detaylıca girin.
4Dil Bilgisi
Hâkim olduğunuz yabancı dil bilgilerini okuma, yazma ve konuşma kategorilerinde seviyeleri ile birlikte paylaşın. Yeni mezun cv örnekleri için bir uygulama göstermek gerekirse:
| Okuma | Yazma | Konuşma |
İngilizce | C1 | C1 | C1 |
Almanca | B1 | B1 | A1 |
5Sertifika ve Eğitimler
Bu kısım hemen yukarıda yer alan akademik eğitim bilgilerinden farklı olarak daha dolu ve daha detaylı olursa tercih edilebilirliğiniz artacaktır. Hayatınız boyunca katıldığınız eğitim programlarını, sertifika programlarını, workshopları, gönüllülük projelerini, üniversite kulüplerini vuraya detaylıca girebilirsiniz. Bu kısım sizin kişisel yetenek ve yetkinliklerinizi tanımlayan kısımdır; çok yönlü olduğunuzu, yeni yaklaşımlara açık olduğunuzu, dinamik ve grup çalışmasına yatkın olduğunuzu hatta liderlik vasfınızı bu alanda vurgulayabilirsiniz.
6Yetkinlikler
Bu alanda, mesleğinize uygun olarak yetkinlikleriniz yer almalıdır. Örneğin yeni mezun bir tasarımcıysanız hangi programları kullanabildiğiniz muhakkak bu alanda yer almalı. Farklı meslek grupları için Office programlarına hakimiyetiniz, online muhasebe programı bilginiz, Trello, Click-up gibi iş takip programı kullanma beceriniz, dijital envanter listesi kullanımınız gibi detaylar ayrıntılı bir biçimde yer almalı.
7Dosya Formatı
CV’nizi online programlardan ya da tasarımcı bir arkadaşınızdan destek alarak düzenleyin. Şık bir tasarımın içerisinde düzgün yerleştirilmiş bilgiler şeklinde hazırlanmış olsun CV’niz. Word’de hazırlayacaksanız da farklı templateler kullanarak doğru bir konumlandırma ile CV’nize sade ve prestijli bir hava katın. CV’nizi ileteceğiniz dosya formatı jpeg, png, doc, ai ya da benzeri uzantılar olmasın. Portfolyunuzu ya da özgeçmişinizi muhakkak PDF çıktı hali ile ekte ekleyerek mailinizi oluşturun.
8Mail Metni ve Konusu
CV’niz kadar önemli bir diğer nokta ise özgeçmişinizi ileteceğiniz mailde ne yazacağınızdır. Bazı firmaların ayrıca niyet mektubu istemleri oluyor, bu firmalara aynı metni kullanabilirsiniz.
Maile, biliyorsanız CV’yi inceleyecek kişiye doğrudan hitap ederek başlayın. Örneğin; Merhaba Ayşe Hanım
Eğer kişinin ismini bilmiyorsanız ilanın detayına göre “Sayın Yetkili, Merhabalar, Sayın İk Departmanı” gibi bir başlangıç yapabilirsiniz. Ardından çok kısa kendinizden bahsedip neden bu ilan için uygun olduğunuzu anlatmanız gerekiyor. 5 cümleyi geçmeyen tek paragraflık bir metin yeterli olacaktır.
Maili bitirirken heyecanla dönüş beklediğiniz notunu düşmek hem sempatik hem de hevesli olduğunuzu gösterecektir, bunu unutmayın.
“Saygılarım” ifadesi ile bitirdiğiniz mailin konusuna “… Pozisyonu İş Başvurusu” yazabilirsiniz. Bazı ilanlarda konuya ne yazacağınız sizlerle paylaşılır, olduğu gibi onu kullanmanız önemli.
Yeni Mezunlar İçin CV Örnekleri
Yeni mezun için CV örnekleri de CV hazırlayan insanlar tarafından merak ediliyor. Sizlere birkaç örnekte yeni mezunların nasıl bir CV hazırlaması gerektiğini anlattık. Dolayısıyla bu örneklerden yola çıkarak profesyonel bir CV hazırlamanız mümkün. Ancak yine de yardıma ihtiyacınız olursa buradayız. Başarılar dileriz. :)
Yeni Mezun CV Örneği (PDF indir)
Dosya Boyutu: 58 KB
İndirme linki: https://kirebit.com/l/zf6g7