Tırnak insanda ve birçok omurgalı hayvanda parmak uçlarının dış bölümünü örten boynuzsu tabakadır. Sağlıklı bir insan vücudunda yer alan 20 parmağın her birinin ucunda yer alması gerekir. Peki insan tırnakları hangi maddeden oluşur?
İnsan Tırnakları Hangi Maddeden Oluşur?
Tırnak, insanlarda ve birçok omurgalı hayvanların parmaklarının dış kısmında ve uç kısmında bulunan boynuzumsu bir yapıdır. Sağlıklı bir bireyde 20 parmağın dış ve uç kısımlarında yer alması gerekir. Tırnaklar, keratin ismi verilen sertleşmiş proteinlerden oluşmaktadır.
Tırnakların İşlevi Nedir?
Tırnaklar, parmak ucu kemiklerini (distal falanks) ve etrafındaki yumuşak dokuları korur. Parmaklar bir nesneye dokunduğu zaman tırnaklar parmakları destekleyerek parmakların dokunmada ki duyarlılığını arttırır. Bu sayede daha iyi bir şekilde parmak dokularımızı kullanırız. Tırnaklar hayatımızda ki kesme, kazma, koparma gibi eylemleri kolayca yapmamıza çok yardımcı olurlar.
Tırnakların Günümüzde İşlevleri Azaldı Mı?
Tırnaklarımız, insanlar avcılık-toplayıcılık döneminde iken işlevleri daha fazladır. Çünkü insanlar avcılık-toplayıcılık döneminde kesme, kazma ve koparma gibi eylemleri gerçekleştirmek için işe yarayan aletleri yeni yeni kullanmaya başlamışlardır. İnsanların kesme, koparma ve kazma gibi eylemleri yapmak için kullandığı aletler geliştikçe tırnakların işlevleri de azalmıştır. Günümüzde tırnakların yaptığı eylemlerin yerini insan yapımı aletler yapmaya başlamıştır. Örneğin; Kesmek için bıçak, kazmak için kazma gibi.