1. Anasayfa
  2. Genel

Yunus Emre, UNESCO Anma ve Kutlama Yıl Dönümleri Arasına Alınmıştır.

Yunus Emre, UNESCO Anma ve Kutlama Yıl Dönümleri Arasına Alınmıştır.
0

Yunus Emre’nin Vefatının 700. Yıl Dönümü (1321)
UNESCO’nun 12-27 Kasım 2019 tarihlerinde gerçekleştirilen 40. Genel Konferansı’nda 40 C/15 sayılı belgesi çerçevesinde alınan karar gereğince “Yunus Emre’nin Vefatının 700. Yıl Dönümü” Azerbaycan,  Bosna-Hersek, Kuzey Makedonya ve Özbekistan’ın desteğiyle 2021 UNESCO Anma ve Kutlama Yıl Dönümleri arasına alınmıştır.

Yunus Emre, Türk tasavvufunun önemli değerlerinden biridir. Yaşadığı dönem tam olarak bilinmemekle birlikte, 13. yüzyılın sonları ve 14. yüzyılın başları arasında yaşadığı tahmin edilmektedir. Türk şiirinde “halkın şairi” olarak anılan Yunus Emre, halkın anlayabileceği basit ve etkileyici bir dille şiirler yazmıştır.

Yunus Emre, Türk-İslam geleneğinin etkisi altında kalmış ve tasavvufi düşünceleri şiirlerine yansıtmıştır. Şiirlerinde insan sevgisi, hoşgörü, kardeşlik, birlik, barış ve doğaya saygı gibi evrensel değerleri işlemiştir. Yunus Emre’nin şiirleri Türk edebiyatı ve Türk kültürü için önemli bir yere sahiptir.

Yunus Emre’nin hayatı hakkında pek çok rivayet bulunmaktadır. Kimi kaynaklara göre Karaman’da doğmuş, kimi kaynaklara göre ise Sivrihisar’da dünyaya gelmiştir. Kendisi hakkında yazdığı şiirlerde, bir derviş olduğu ve çeşitli yerlerde dolaştığı anlatılır. Türk halkının sevgi ve saygı gösterdiği Yunus Emre, Türk edebiyatı ve kültür tarihinde önemli bir yere sahiptir.

“Derviş Yunus bu sözü eğri büğrü söyleme
Seni sîgaya çeken bir Molla Kasım gelir”
Yunus Emre

 

İlginizi Çekebilir

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir