1. Anasayfa
  2. Genel

Adım Adım Anlattık: Ehliyet Almak İçin İzlenecek Yol

Adım Adım Anlattık: Ehliyet Almak İçin İzlenecek Yol
0

Ehliyet almak için yapılması gerekenler, uyulması gereken şartlar ve izlenecek yolları sizler için adım adım anlattık. Eğer ehliyet almak istiyorsanız bu adımları uygulayarak ehliyetinizi elinize alabilirsiniz. İşte ehliyet almak için izlenecek yol…

İlk olarak, ehliyet alma şartlarını gözden geçirmelisiniz. Ehliyet almak için gerekli olan şartları karşılıyorsanız adım adım ehliyet alma yolunda ilerleyebilirsiniz. Peki nedir bu şartlar?

ehliyet almak için izlenecek yollar

Ehliyet Alma Şartları Nelerdir?

1- Yaş Şartı

Ehliyet alma yolunda ilerlemeden önce, ehliyet alma şartlarına bir göz atalım. Ehliyet sınıflarına göre farklı yaş sınırları bulunmaktadır. Ehliyet sınıflarının yaş sınırları ise şöyle;

  • M, A1 ve B1 sınıfı: 16
  • A2, B, BE, C1, C1E, F ve G sınıfı: 18
  • A sınıfı ehliyetler: 20 yaş
  • C, CE, D1 ve D1E sınıfı: 21 yaş
  • D ve DE sınıfı: 24 yaş

2- Deneyim Şartı

İkinci bir şartımız ise tecrübeli olmak. her ehliyet sınıfına göre farklı deneyim şartları vardır;

  • A sınıfı ehliyetlerde 24 yaş altındaki sürücüler için en az 2 yıllık A2 sürücü belgesine sahip olmak.
  • C1, C, D1 ve D sınıfı ehliyet için en az 2 yıl süreyle B sınıfı sürücü belgesine sahip olmak.
  • BE sınıfı ehliyet için B sınıfı sürücü belgesine sahip olmak.
  • CE sınıfı ehliyet için C sınıfı sürücü belgesine sahip olmak.
  • C1E sınıfı ehliyet için C1 sınıfı ehliyet sahibi olmak.
  • DE sınıfı ehliyet için D sınıfı sürücü belgesi sahibi olmak.
  • D1E sınıfı ehliyet için D1 sınıfı sürücü belgesine sahip olmak.

3- Eğitim Durumu

Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 76. maddesine göre, eğitim durumu en az ilkokul mezunu olan sürücü adayları ehliyet alabilir. Her türlü ehliyet için ilkokul mezunu olmanız yeterlidir.

Ehliyet Almak İçin İzlenecek Yol

Adım 1: İlk olarak hangi sınıf ehliyet alacağınızı seçin. Örneğin tarlada traktör sürmek için ehliyete ihtiyacınız varsa F tipi ehliyet almalısınız. Ya da ben sadece ayaklarım yerden kesilsin istiyorum diyorsanız, B tipi ehliyet sizin için yeterlidir.

Adım 2: Bir ehliyet kursuna yazılmalısınız. Yeterli deneyime ve bilgiye sahip olmak için öncelikle bir ehliyet kursunu tamamlamalısınız. Yazılacağınız kursu iyi seçmeniz oldukça önemlidir.

Adım 3: Yazılı sınavı geçmelisiniz. Toplamda 50 sorudan oluşan ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen bu yazılı sınava girerek katıldığınız derslerde öğrendiğiniz bilgileri konuşturmanız gerekiyor. Soruların en az 35’ini doğru yapmanız gerekiyor. Başarılı olma notu 70 puan olması sebebiyle, 35 sorunun altında doğru sayınız çıkarsa sınava tekrar girmeniz gerekir.

Adım 4: Direksiyon sınavına girerek, başarılı bir şekilde tamamlamalısınız. Size verilen tarihte direksiyon sınavına katılarak başarılı olmalısınız.

Adım 5: İlgili sınavları geçmenizin ardından kursunuzun size vermiş olduğu geçici belgeyi alın ve belge ve ehliyet harcı ücretlerini ödeyin. Ardından İl Emniyet Müdürlü Trafik Şubesi’ne giderek ehliyet başvurunuzu yapın.

İlginizi Çekebilir

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.