Serbest Muhasebeci Mali Müşavir (SMMM) olmak için aşağıdaki adımları takip etmeniz gerekmektedir:
- Lisans Eğitimi: Öncelikle, mali müşavir olabilmek için lisans eğitimi almanız gerekmektedir. Bu eğitim alanları arasında işletme, maliye, muhasebe, ekonomi, hukuk, iktisat gibi alanlar yer almaktadır.
- Staj: Lisans eğitimini tamamladıktan sonra, TESMER’ in hazırlamış olduğu staj sınavına girerek kazanmanız ve staj yapmanız gerekmektedir. Staj süresi en az 3 yıl olup, belirli şartları yerine getirerek stajınızı tamamlayabilirsiniz. Stajınızı tamamlamanız için, bir Mali Müşavirlik bürosunda çalışmanız ve belirli sayıda işlem yapmanız gerekmektedir.
- Mesleki Sınavlar: Stajınızı tamamladıktan sonra, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) tarafından düzenlenen SMMM Yeterlilik sınavlara girmeniz gerekmektedir.
- Yemin: Sınavları başarıyla geçtikten sonra, Sınavları geçip belirli şartları yerine getirenler isterse Yeminli Mali Müşavir olabilirler. Yeminli mali müşavirlik mesleğine kabul edilenler, görevlerine fiilen başlamadan önce, Oda’dan alacakları bir belge ile ilgili Asliye Ticaret Mahkemesine başvurarak Kanunda gösterilen şekilde yemin ederler.
Bu süreçte, ilgili tüm yasal gereklilikleri yerine getirmeniz gerekmektedir. SMMM’ler, işletmelerin finansal işlerine ilişkin her türlü kayıt tutma, vergi hesaplama ve beyanname hazırlama, raporlama ve denetleme işlemlerini yaparlar. Bunun yanı sıra, finansal planlama, bütçe yönetimi, yatırım danışmanlığı, varlık yönetimi, danışmanlık hizmetleri, işletme stratejisi ve yönetim konularında da destek sağlarlar.
Mali Müşavir hizmetleri meslek olarak, Türkiye’de 3568 sayılı kanun sayesinde 1989 yılında yasal hale gelmiştir. Diğer meslekler gibi mali müşavir mesleğinin de tercih edilmesinde pek çok faktör bulunmaktadır.
Küreselleşmeyle birlikte gelen yoğun rekabet, teknolojik değişmeler ve gelişmeler, işletmeler için önemli fırsatlar yaratırken aynı zamanda onların rekabet avantajlarını yitirme korkusuna, başarısızlığa uğramalarına yol açabilmektedir. Toplum kuralları gereğince her bireyin yol gösterici kuralları bulunmaktadır. Bu kurallar gereğince düzen sağlamak ve düzeni bozan davranışları önlemek amaçlanmaktadır.
Bu bağlamda göz önünde bulundurulması gereken bazı kurallar vardır. Bunlar 3568 sayılı kanunda geçen; etik, mesleki etik, iş etiği gibi üzerinde yoğunlaşılması gereken kavramlardır.