1. Anasayfa
  2. Sağlık

Maymun Çiçeği Virüsünden Nasıl Korunulur?

Maymun Çiçeği Virüsünden Nasıl Korunulur?
5

Maymun Çiçeği, son zamanlarda dünya gündemine oturdu. Anlık olarak toplamda 11 ülkede tespit edilen Maymun Çiçeği virüsü, 70’den fazla insana bulaştı. Tüm dünyayı korkutan ve aslında çokta yeni olmayan bu virüs, son birkaç gündür herkes tarafından konuşuluyor. Daha önce 1970 yılında ve 2003 yılında Maymun Çiçeği virüsü vakaları ortaya çıktı. Ancak bu kez yeniden ortaya çıkan virüs, hızla yaygınlaşmaya başladı. Dolayısıyla insanlar Maymun çiçeği virüsünden nasıl korunulur sorusunu sormaya başladı. Maymun çiçeğinden nasıl korunur? İşte detaylar…

Geçtiğimiz günlerde size maymun çiçeği virüsünü duyurmuştuk. Ölüm oranlarını ve belirtilerini size aktardığımız bu virüsün size bulaşmasını engellemek, maymun çiçeğinden korunmak için dikkat etmeniz gereken birkaç şey var. Bu maddelere dikkat ederek maymun çiçeği virüsünün size bulaşma ihtimalini birazda olsa düşürebilirsiniz. Eğer maymun çiçeği virüsüne yakalandıysanız; ateş, baş ağrısı, lenf bezlerinde şişme, kas ağrısı, ve halsizlik gibi belirtiler görmeniz mümkün. Bu hastalık tüm dünyayı endişe altında bıraktı. DSÖ, acil toplantı ilan ederek bu hastalığın masaya yatırılması gerektiğini söyledi. Şuanda 11 ülkede 70’den fazla vaka gösteren Maymun çiçeği virüsü, yayılması halinde insanlar için büyük tehlikeler yaratır. Bu nedenle hem sağlık kuruluşlarının hem de bizim bu hastalığa karşı güçlü önlemler almamız gerekiyor. Maymun çiçeği virüsünden asıl korunulur sorusu bu hastalığa karşı önlem almak için çok önemli. Maymun çiçeği virüsü nden nasıl korunur?

Maymun Çiçeği Nedir?

Her şeyden önce, bu virüsün ne olduğunu öğrenmeniz gerek. Maymun çiçeği, hayvanlardan bulaşan ancak insandan insana da bulaşabilen bir virüstür. 1980’li yıllarda dünyadan tamamen kalktığı duyurulan Çiçek Virüsüne benzer bir virüs olan maymun çiçeği, son zamanlarda birçok ülkede vaka göstermektedir. Bu virüs, şuanda 11 ülkede tespit edilmiş durumda. İspanya, İngiltere, Portekiz, İtalya, Kanada, Belçika, ABD, Almanya, Avustralya, Fransa ve İsçev ülkelerinde görülen Maymun çiçeği virüsü, dünyayı tedirgin etmekte. Henüz çok sayıda insana bulaşmadı ancak hızla yayılmaya devam ediyor. Virüse karşı önlem almak için acil toplantı uyarısı yapıldı.

maymun çiçeği virüsünden nasıl korunulur
Maymun çiçeğinden nasıl korunur?

Dünya Sağlık Örgütü, tüm dünyada endişe ve korku yaratan Maymun Çiçeği Virüsü hakkında acil toplanma kararı aldı. Bu kararın ardından endişeler daha da arttı. Henüz Türkiye’de Maymun Çiçeği vakası görülmedi ancak çevremizdeki ülkelerde bu vakaları görmek mümkün.

Maymun Çiçeği Hangi Ülkelerde Görüldü?

Dünya gündemine oturan Maymun çiçeği, şuanda toplamda 11 ülkede kendisini gösterdi. Toplamda 70’i aşkın vaka sayısıyla tüm dünyayı tedirgin eden bu virüs, Almanya ve ABD gibi ülkelerde de tespit edildi. Bunların yanı sıra birçok ülkede bu virüsü görmek mümkün.

Maymun Çiçeği Virüsünün Tespit Edildiği Ülkeler
  • İspanya (30)
  • İngiltere (20)
  • Portekiz (14)
  • İtalya (3)
  • Kanada (2)
  • Belçika (2)
  • ABD (1)
  • Almanya (1)
  • Avustralya (1)
  • Fransa (1)
  • İsveç (1)
  • İsrail
maymun çiçeğinden nasıl korunur

Virüsün Belirtileri Neler?

Daha öncede aktardığımız üzere Maymun çiçeği virüsünün belirtileri ateş, baş ağrısı, lenf bezlerinde şişme, kas ağrısı, ve halsizlik olarak açıklandı. Eğer bu belirtilerden birden fazlası sizde görünüyorsa, en yakın hastaneye gitmenizi öneririz. Çünkü oldukça önemli ve tehlikeli bir hastalık olan maymun çiçeği virüsünün henüz güvenilir bir tedavisi de yok. Ancak bunun üzerine çalışmalar sürmeye devam ediyor.

Virüsün henüz spesifik bir belirtisi açıklanmadı. Ancak kendinizi kötü hissederseniz ve yukarıdaki belirtilerden birkaçını kendi vücudunuzda görürseniz hemen bir hastaneye görünmeniz iyi olur. Çünkü virüsün hemen kontrol altına alınması gerekiyor. İnsanlar maymun çiçeğinden nasıl korunur sorusunu hızla araştırmaya başladı.

Maymun çiçeği virüsünün belirtileri siz hastalığa yakalandıktan genelde 6 ila 13 gün arasında görünür. Ancak bu sayı 5 ila 21 olarak da artabilir. Virüsün semptomları kendini gösterdiğinde yapılması gereken ilk şey bir hastaneye başvurmaktır.

Maymun Çiçeği Virüsünden Nasıl Korunulur?

Yeniden ortaya çıkan ve tüm dünyaya endişe salan maymun çiçeği virüsünden korunmak oldukça önemli. Henüz Türkiye’de vaka görülmemiş olsa da bu hastalık hızla yayılmaya devam ediyor. Dolayısıyla şimdiden önlem almamız ve bu hastalıktan korunmamız gerekiyor. Bunun için dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var. Eğer bunlara dikkat ederseniz maymun çiçeği virüsüne yakalanma ihtimalinizi birazda olsa düşürmeniz mümkün olur. Böylece hem kendinizi, hem de çevrenizdeki insanları bu virüsten korumuş olursunuz.

Maymun çiçeğinin henüz doğal nedeni tespit edilmedi. Ancak bugün Dünya Sağlık Örgütü acil bir toplantı ilan etti. Bu toplantının ardından maymun çiçeği virüsünün nasıl bulaştığı ve virüse karşı nasıl önlem alınacağı hakkında araştırmalar yapılır.

Maymun Çiçeğinden Nasıl Korunur?

1. Enfekte hayvanlardan uzak durun

DSÖ, enfekte hayvanlardan insanlara Maymun çiçeği virüsünün bulaşabileceğini tahmin ediyor. Ancak bu virüs hakkında henüz çok fazla bilgi sahibi değiliz. DSÖ’nün acil toplantısının ardından bu virüs hakkında araştırmalar yapacak sağlık kuruluşları, ilerleyen zamanlarda bu virüs hakkında alınacak önlemler hakkında insanları uyarır.

2. Az pişmiş et yemeyin

Yine DSÖ’nün yaptığı bir açıklamaya göre, az pişmiş etler ve diğer hayvansal ürünlerin bu virüse karşı bir risk faktörü olduğu tahmin ediliyor. Dolayısıyla et ve hayvan ürünleri tüketirken sağlıklı olmasına çok dikkat etmeniz gerekiyor.

3. Yapılan açıklamaları takip edin

DSÖ ve diğer sağlık kuruluşlarının Maymun çiçeği virüsü hakkında yaptığı açıklamaları takip edin. Yeni semptomlar gibi bir tespit yapıldığında yapılan uyarılara dikkat edin. Yeni belirtiler ve önlemler açıklandığında burada sizlere aktaracağız. İçeriği güncel olarak takip edip, arkadaşlarınız ve aileniz ile paylaşarak daha fazla insanın yararlanmasını sağlamanız oldukça fayda sağlar.

Sağlık bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre ise, önlem almak için yapılması gerekenler şunlardır;

Maymun Çiçeği Korunma Yolları

  • Virüsü barındırabilecek hayvanlarla temasta bulunmayın.
  • Hasta bir hayvanla temas etmiş herhangi bir kontamine malzemeyle temas etmeyin.
  • Enfekte hayvanlar veya insanlarla temastan sonra iyi el hijyeni uygulayın.

Maymun Çiçeği Virüsü Nasıl Bulaşır?

Maymun çiçeğinin henüz doğal sebepleri araştırılmaya devam ediyor. DSÖ bugün yaptığı açıklamada acil toplantı ilan etti. Ancak tahminlere göre bu virüs kemirgenlerden ve enfekte hayvanlardan bulaşıyor. DSÖ’nün yapmış olduğu bu tahminler henüz kesinleşmiş açıklamalar değildir. Sağlık bakanlığımızın yaptığı açıklamaya göre ise Maymun çiçeği virüsü kemirgenler ve primat gibi vahşi hayvanlardan bulaşıyor. Ancak sadece hayvanlardan insanlara değil, insandan insana bulaşması da mümkün.

Gündemdeki Maymun çiçeği virüsü hakkındaki düşüncelerinizi yorumlarda bizimle paylaşmanız bizim için oldukça önemlidir. Bildiklerinizden diğer insanların faydalanması için yorum yapmanız diğer ziyaretçilerimiz için de katkı sağlar.

DSÖ Maymun Çiçeği Virüsü İçin Acil Toplanıyor

Dünya Sağlık Örgütü, hızla yayılan ve tehlike içeren maymun çiçeği virüsü için acil toplantı düzenledi. Toplantıda, virüse nasıl engel olunabileceği ve maymun çiçeği virüsünden nasıl korunulur konuları masaya yatırılacak.

Yazı Kaynakları
Maymun Çiçeği Virüsü Hastalığı (Monkeypox)
Monkeypox
Monkeypox
İlginizi Çekebilir

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (5)

  1. maymun çiçeğinden nasıl korunur

  2. maymun çiçeği virüsünden nasıl korunur

  3. maymun çiçeği korunma yolları

  4. 20 Mayıs 2022

    bir tek bu kalmıştı başımıza gelmeyen gerçekten

  5. 20 Mayıs 2022

    bir bu eksikti..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir