1. Anasayfa
  2. Kadın

Kadınlar İçin En Güvenli Ülkeler: Şiddet ve Cinsel Saldırı Oranları

Kadınlar İçin En Güvenli Ülkeler: Şiddet ve Cinsel Saldırı Oranları
0

Son yıllarda ne yazık ki kadınlara yönelik şiddet oranı artış gösteriyor. Dünyanın birçok yerinde kadınların şiddet, cinsel saldırı ve cinayete maruz kaldıklarını biliyoruz. Her ne kadar tepki gösterilse de sonu gelmeyen bu olaylar oldukça rahatsızlık verici. OECD’in 2019 verilerine göre, Avrupa’da kadına şiddet oranının en yüksek olduğu ülke Türkiye. Dünyada ise kadına şiddetin en yüksek olduğu ülke %85 oranla Pakistan. Bu istatistiklere bakıldığında, kadınlar için en güvenli ülkeler de görünüyor.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), 2019 yılında yaptığı araştırma sonucunda, ülkelerin kadına şiddet oranlarını listeledi. Bu listeye göre Avrupa’da %38 oranla ülkemiz birinci sırada. Hemen ardımızda ise %37 oranla Kolombiya var. Peki yine bu verilere göre kadınlar için güvenli ülkeler hangileri?

kadınlar için en güvenli ülkeler
Görsel Temsilidir

Yine OECD verilerine göre ABD listenin 4. sırasında yer alıyor. Fiziksel veya cinsel şiddet oranı %36 olan ABD; Türkiye, Kolombiya ve Kosta Rika’nın ardında duruyor. Evet, en çok kadına yönelik şiddet oranına sahip ülkeler bunlar. Ancak konumuza dönecek olursak; en az orana sahip ülkelerin başında Kanada geliyor. Özetle bu istatistiklere göre kadınlar için en güvenli ülke Kanada.

Kadınlar İçin En Güvenli Ülkeler

OECD 2019 verilerine dayanarak, kadına yönelik şiddetin en az olduğu ülkeleri listeledik. Bu ülkelerin bazılarında kadına şiddet oranı yok denecek kadar az. Örneğin Kanada’nın yıllık kadına şiddet oranı %2. Dolayısıyla Kanada, kadınlar için en güvenli ülke sayılır.

  • Kanada (%2)
  • Şili (%7)
  • İsviçre (%10)
  • Avusturya (%13)
  • Polonya (%13)
  • İspanya (%13)
  • Slovenya (%13)

Türkiye’de Kadına Şiddet Oranları

Ne yazık ki Türkiye, kadına şiddette %38 orana sahip. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre 2021 yılında Türkiye’de 280 kadın cinayeti oldu. Bu rakamlar oldukça korkunç, ancak kadına şiddetin en yüksek olduğu Pakistan, Senegal ve Yemen gibi ülkelerin yanında bu oranlar hiçbir şey.

Dünyada Kadına Şiddetin En Yüksek Olduğu Ülkeler

Yukarıdaki listeye göz attığımızda, en yüksek orana sahip ülkenin Pakistan olduğunu görüyoruz. Pakistan, en yüksek kadına şiddet oranına sahip olan ülke. Hemen ardından Batı Afrika’da bir ülke olan Gine geliyor. Ancak yeniden belirtmekte fayda var; bu veriler 2019 yılına aittir. Tüm istatistiklere OECD üzerinden ulaşmanız mümkün.

Yazı Kaynakları
Violence against women - OECD

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir